Is de lente al in aantocht?

De laatste sneeuw smelt weg en maakt plaats voor de zon. De lente lijkt in aantocht te zijn en uw tuin vraagt om aandacht…

De border van vaste planten ligt er maar verwaarloosd bij. Bruine stengels en verdorde DSC02738graspluimen geven nog een beetje de structuur weer. De meeste ijverige tuinmannen zouden dit al lang opgekuist hebben, maar vergeten wel eens de noodzaak van de afgestorven planten.

Om de lange koude (natte) winters het hoofd te bieden dient al dat dode materiaal tot bescherming tegen bevriezing. Ik raad dus af om de opkuis van borders in het najaar te doen.  Wat wel kan is het wegnemen van uitgebloeide bloemstengels, siergrassen afsnijden en afgekraakte planten wegsnijden. Een opsmukbeurt als het ware.

De echte opkuis begint pas als de planten net in actie komen. Meestal net voor de echte lente er is. Dan ga je de plant ontdoen van alle dood materiaal zodat nieuwe scheuten niet belemmerd worden.  Het is dan ook het uitgelezen tijdstip om oudere planten (meestal om de 3-5 jaar) te delen en alleen de buitenste delen te behouden.

Verplanten is dan ook aangewezen. Kleuren of planten die niet bij elkaar pasten, kan je nu direct op hun juiste plaats zetten.

Afwerken met een laagje compost en de border is weer klaar voor het nieuwe seizoen!

Dus laat die lente maar beginnen…

Wil u uw tuin door ons onder handen laten nemen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij bieden ook onderhoudscontracten op jaarbasis aan, zodat u enkel maar van uw tuin hoeft te genieten.